3 Januari 2018 Nieuwjaarsreceptie gemeenten Berg en Dal

Foto’s met Datum linken:   http://tinyurl.com/Spaces-link

Klik eerst bovenaan op Datum link:      https://whmgipman.wordpress.com

gebruik

______________________________________________________________

Zoals ook in vorige Nieuwjaarsrecepties was het woensdagavond 3 Januari 2018 een grote drukte op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Berg en Dal, dit keer in het Afrikamuseum te Berg en Dal. De eerste toespraak werd gehouden door de directeur van het museum, Stijn Schoonderwoerd, die trots vertelde dat het bezoekersaantal van het museum blijft stijgen.  Vele verenigingen, waaronder schutterijen en carnavalsverenigingen waren aanwezig om samen met burgemeester Mark Slinkman het glas te heffen op het nieuwe jaar. De burgemeester proostte met “bubbels” uit de eigen gemeente. Groesbeek profileert zich steeds nadrukkelijker als het wijndorp van Nederland en daar hoort natuurlijk een glas Groesbeekse wijn bij, aldus de burgemeester.

Edelweisz uit Berg en Dal:

Muzikale medewerking werd verleend door muziekgezelschap Edelweisz, eveneens uit Berg en Dal, die na het proosten de mars Berg en Dal speelden. De burgemeester heette in het bijzonder onder meer alle mensen die het afgelopen jaar een Koninklijke Onderscheiding gekregen hebben welkom. Dat waren er veertien. ,,Hekkensluiter van 2017 was Annie Lentjes uit Millingen, die op 30 december in de Orde van Oranje-Nassau is opgenomen.’’ Hij riep daarbij de mensen op om toch vooral vrijwilligers en andere mensen die zich inzetten voor de gemeenschap aan te melden voor lintjes in de komende jaren. Verder ging hij in op de branden van het afgelopen jaar, de inzet van de brandweervrijwilligers en het feit, dat de hoogwerker van de gemeente behouden blijft voor de gemeente.

Ambulance-aanrijtijd:

Verdere punten uit zijn toespraak waren: ,,Ook de verbetering van de ambulance-aanrijtijd naar Millingen blijft staan op mijn agenda. Onze buitengewoon opsporingsambtenaar gaan we de komende maanden flexibeler inzetten, en hopen zo meer en beter te kunnen handhaven. Ook in het buitengebied. We gaan kijken of dat voldoende is, of dat er meer BOA’s moeten komen. Sportief gezien was 2017 een mooi jaar: tijdens het Feest der Kampioenen zagen we wederom veel jeugdige kampioenen die met veel plezier en succes hun sport beoefenen.

Asielzoekers met een verblijfsvergunning:

Internationale eer hebben we onder meer behaald met Europees judokampioene Geke van den Berg.’’ Statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) moeten we helpen deel uit te gaan maken van onze samenleving. Daar kunnen de burgers, aldus Slinkman, bij helpen. ,,Ook jullie kunnen bij die integratie helpen, door contact te leggen en een nieuwe dorpsgenoot eens uit te nodigen. In het voetbalteam, in je hardloopclubje of gewoon een kop koffie drinken.’’ Hij memoreerde ook dat de lokale lasten laag zijn en dat dat zo moet blijven. De gemeente zelf doet veel aan duurzaamheid, waarbij hij de woningisolatie en de waterbeheersing aanhaalde. Tevens riep hij de burgers op om de tegels uit hun tuinen te halen zodat het regenwater niet allemaal rechtstreeks het riool in gaat.

_____________________________________________________________

Muziekgezelschap Edelweisz uit Berg en Dal speelden enkele nummers!

3 Januari 2018 Nieuwjaarsreceptie Berg en Dal – Album 1

https://1drv.ms/f/s!AtFLchdsVFFihaIQSRNY0KHQa0__eg

______________________________________________________________

Het meest opvallend zijn natuurlijk de Carnaval verenigingen!

3 Januari 2018 Nieuwjaarsreceptie Berg en Dal – Album 2

https://1drv.ms/f/s!AtFLchdsVFFihaIf36_IRHA6obn7fg

______________________________________________________________

Een volle zaal…..maar weinig zicht kortbij om te lezen op de grote panelen!

3 Januari 2018 Nieuwjaarsreceptie Berg en Dal – Album 3

https://1drv.ms/f/s!AtFLchdsVFFihaIulESPxC0rjCCcDw

______________________________________________________________

Schrijnende afbeeldingen op te World Press tentoonstelling!

3 Januari 2018 Nieuwjaarsreceptie Berg en Dal – Album 4

https://1drv.ms/f/s!AtFLchdsVFFihaI9V29NpQHbriD3cQ

______________________________________________________________

Bekijk de Filmpjes op volledig scherm. > Hier speelt Edelwijsz

3 Januari 2018 Nieuwjaarsreceptie Berg en Dal – Film 1

https://youtu.be/Eywvax2PfLA

______________________________________________________________

Directeur van het Afrika Museum – Stijn Schoonderwoerd aan het woord 1

3 Januari 2018 Nieuwjaarsreceptie Berg en Dal – Film 2

https://youtu.be/cTc2oWAF_RM

______________________________________________________________

Directeur van het Afrika Museum Stijn Schoonderwoerd aan het woord – 2

3 Januari 2018 Nieuwjaarsreceptie Berg en Dal – Film 3

https://youtu.be/O2ZDIbu7H1c

______________________________________________________________

Burgemeester Slinkman met zijn betoog – Deel 1

3 Januari 2018 Nieuwjaarsreceptie Berg en Dal – Film 4

https://youtu.be/pWQrQlr1M-Y

______________________________________________________________

Burgemeester Slinkman met zijn betoog – Deel 2

3 Januari 2018 Nieuwjaarsreceptie Berg en Dal – Film 5

https://youtu.be/CMXpkBRtTJI

______________________________________________________________

Burgemeester Slinkman met zijn betoog – Deel 3 > Proost !

3 Januari 2018 Nieuwjaarsreceptie Berg en Dal – Film 6

https://youtu.be/0MNuhlA6MXY

______________________________________________________________

Eerder bezochte verwante evenementen:

Opening World Press foto tentoonstelling:

https://whmgipman.wordpress.com/2017/11/17/16-november-2017-opening-world-press-photo-in-het-afrika-museum/

Nieuwjaar Receptie 2017:

https://whmgipman.wordpress.com/2017/01/05/4-januari-2017-berg-en-dal-nieuwjaars-receptie-in-millingen/

Nieuwjaar Receptie Januari 2016:

https://whmgipman.wordpress.com/2016/01/05/4-januari-2016-nieuwjaar-receptie-gemeenten-berg-en-dal/

Nieuwjaar Receptie September 2015

https://whmgipman.wordpress.com/2015/09/18/16-september-2015-receptie-burgermeester-mark-slinkman/

Nieuwjaar Receptie Januari 2015:

https://whmgipman.wordpress.com/2015/01/06/5-januari-2015-nieuwjaar-receptie-nieuwe-gemeenten-in-de-sprong/

Het Afrika Museum:

https://afrikamuseum.nl/?gclid=Cj0KCQiAvrfSBRC2ARIsAFumcm9308cURHRG9SrnMO0nzWbCD4m7VzCpwTMa6MVEzH8KNfOo-nMNcV8aAhVWEALw_wcB

___________________________________________________________

De Globale tekst van de speech van Burgemeester Slinkman:

Dames en heren, jongens en meisjes,

Welkom op de nieuwjaarsreceptie van ons mooie Berg en Dal, welkom dus op úw eigen receptie! Welkom aan de plaatsvervangend burgemeesters van Kleve en Kranenburg, Frau Kemper und herr Gietemann. Schön dass Sie da sind! In het bijzonder ook een hartelijk woord van welkom alle mensen die het afgelopen jaar een Koninklijke Onderscheiding gekregen hebben. Veertien mensen dit jaar, die zich ieder op hun eigen wijze gedurende lange jaren op een geweldige manier hebben ingezet binnen onze dorpen. Hekkensluiter van 2017 was Annie Lentjes uit Millingen, die op 30 december in de Orde van Oranje-Nassau is opgenomen. Voor haar en haar 13 voorgangers vraag ik Uw hartelijk applaus!

Afgelopen jaar waren we met de nieuwjaarsreceptie te gast in hotel Millings Centrum, dit jaar in het Afrikamuseum. Een geweldig mooi museum. Bij velen van U bekend als pareltje in onze toch al zo mooie gemeente en een prachtige locatie om samen het nieuwe jaar te beginnen.

Maar niet alleen het oog wordt gestreeld, dames en heren, ook het oor wordt zeker niet vergeten. Bij binnenkomst hoorde u al prachtige klanken. Het muziekgezelschap Edelweisz uit Berg en Dal heeft zich al op de vorige nieuwjaarsreceptie aangemeld om de muzikale begeleiding vanavond op zich te nemen. Een prachtig aanbod, dat ik graag heb aangenomen. Ook voor hen graag een wel-verdiend applaus!

Waar ging het in 2017 over, en waar gaan we mee aan de slag in 2018?

In elk geval moet het over veiligheid gaan. Ook in 2017 zijn we helaas nog meerdere malen door brand getroffen. Eind januari bijvoorbeeld in de monumentale boerderij naast Oortjeshekken, en in april ging restaurant De Put in Berg en Dal verloren. Maar ook vorige week moesten onze brandweervrijwilligers nog uitrukken voor een brand aan de Dorpsstraat in Groesbeek. Gelukkig veel kleiner van omvang, maar voor de betrokkenen natuurlijk zeer ingrijpend. De brandweer doet zijn werk, en doet dat werk goed, maar moet daarvoor natuurlijk wèl gelegenheid krijgen. Ik ben daarom ontzettend blij dat de Veiligheidsregio onze hoogwerker niet uit de gemeente zal weghalen. De brandbestrijdings- en redcapaciteit blijft intact. Allen die zich hiervoor met mij hebben ingespannen wil ik dan ook bij deze bedanken.

Branden helemaal voorkomen gaat niet. Bewustwording van de gevaren en preventie wel, en daar wil de gemeente de brandweer ook in 2018 graag bij blijven helpen. Het jaar 2017 stond al in het teken van ouderen en brandveiligheid. Samen met preventiedeskundige Wiljan Gerritzen ben ik bij een heel aantal ouderen langs geweest, in bijna alle kernen binnen de gemeente. Samen heb-ben we gekeken naar de potentiële gevaren in het huis en een geblinddoekte ontruimingsoefening gedaan.

Daar gaan we mee door, maar ook krijgen jonge gezinnen mijn aandacht. Met een looprek of rollator ben je in het nadeel als er brand uitbreekt. Dat spreekt vanzelf: iemand van dertig is al-licht mobieler dan een 85-jarige. Maar wat als je in de dikke rook een baby uit bed moet halen, je peuter moet zoeken, en dan geconfronteerd wordt met het extra stevige traphekje bovenaan de trap? Terwijl de hal beneden volstaat met kinderwagen, buggy en maxi-cosy. Kortom: ook hier zie ik werk aan de winkel!

De inwoners van Berg en Dal kunnen ook zelf veel doen om de veiligheid in de dorpen te verg-roten. In alle kernen van onze gemeente is een goede dekking ontstaan van Whatsapp Buurtpre-ventiegroepen. We zijn inmiddels bijna rond. Dank hiervoor aan al die inwoners die zich hebben aangemeld om als beheerder van de Buurtapp van hun eigen wijk actief te zijn. Velen van hen zijn vanavond hier aanwezig. Dank jullie wel!

In hoeverre er een oorzakelijk verband is weten we natuurlijk niet zeker, maar het aantal woning-inbraken in onze gemeente is afgelopen jaar in ieder geval stevig gedaald. Eén zwaluw maakt ech-ter nog geen zomer, dus waakzaamheid blijft geboden!

2018 wordt ook het jaar waarin jullie als inwoners richting mogen geven aan de koers die de ge-meente de komende jaren moet gaan varen. Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen en ik nodig u van harte uit om uw betrokkenheid bij en mening over uw dorp, wijk, gemeente die dag een stem te geven.

Toch is het niet alleen de nieuwe raad die straks de knopen doorhakt. Dat doet U ook zelf. Ook komend jaar gaan we verder met de vergroting van de burgerparticipatie. Aanstaande zondag al hoop ik in Kekerdom het eerste exemplaar van de dorpsagenda in ontvangst te nemen. Ik wil Kekerdom bij voorbaat feliciteren met de wijze waarop zij zelf het roer in handen gaat nemen, en hoop dat binnen niet al te lange tijd elk dorp zijn eigen dorpsplan heeft.

Sportief gezien was 2017 een mooi jaar: tijdens het Feest der Kampioenen zagen we wederom veel jeugdige kampioenen die met veel plezier en succes hun sport beoefenen. Internationale eer hebben we onder meer behaald met Europees judokampioene Geke van den Berg.

2018, dames en heren, wordt niet alleen een sportief maar ook een duurzaam jaar, wat het college betreft. We zijn blij met de oprichting van energiecoöperatie Energierijk, waardoor inwoners en bedrijven kunnen investeren in zonnepanelen op andermans dak. Stappen worden gezet, maar voor gemeente en inwoners blijft er genoeg te doen op duurzaamheidsgebied, bijvoorbeeld op het gebied van woningisolatie.

Ook moet de spade de grond in het komend jaar, willen we droge voeten en zelfs knieën houden. De klimaatverandering is niet van de toekomst, maar is al volop bezig. We ondervinden dat meer en meer. Denk maar eens aan de hoosbui die leidde tot de overstroming in de Breedeweg, welke onder andere de voorraadkelder van de jubilerende Buurtmarkt verwoestte. Wat we allemaal al hebben gedaan en nog gaan doen om de ellende rond wateroverlast in de greep te krijgen hebben we de afgelopen maanden al laten horen en zien. Er is nog veel te doen. Ook voor onze eigen inwoners ligt er een taak om regenwater uit het riool te houden. Als burgemeester, maar zeker ook als tuinman, roep ik op om al die tegels weer te lichten en de eigen tuinen te vergroenen. Alle beetjes helpen!

En dat brengt mij op de overheidsfinanciën. Financieel gezien staat onze gemeente er goed voor. We zijn financieel gezond, hebben zelfs met een overschot te maken. De lokale lasten zijn relatief laag, en dat moet zo blijven. Goed uitkijken bij wat je uitgeeft, dan hoef je ook met belasting geen gaten te dichten. De economie helpt natuurlijk hard mee bij het beperken van uitgaven. Er zijn steeds meer mensen aan het werk, ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zoals dat dan heet. Dit is zeker hoopgevend, maar er is nog veel te doen.

Zo willen we het komend jaar flinke stappen zetten met onze statushouders. Ik heb er de afgelo-pen maanden een heel aantal leren kennen. Bijna zonder uitzondering voelen ze zich klaar om aan de slag te gaan in hun nieuwe land. En door werk weer wat grip op hun leven te krijgen. Ie-dereen voelt zich beter als hij zich nuttig kan maken, zelf een bijdrage kan leveren. Onder andere met het werkbedrijf, maar zeker ook met bestuurlijke en ambtelijke inzet, zetten we hier in 2018 stevig op in. Geen beter integratiemiddel dan werk, en wat zonde is het ook dat banen in de zorg, in de productie, in de bouw en ga zo maar door niet worden vervuld. Terwijl de mensen er wel zijn. Ook jullie kunnen bij die integratie helpen, door contact te leggen en een nieuwe dorpsge-noot eens uit te nodigen. In het voetbalteam, in je hardloopclubje of gewoon een kop koffie drinken. Pastor Jos van Rooij zei het al mooi: “zonder elkaar kom je nergens.” En zo is het, we moeten het samen doen!

Dat samen doen, dat is velen van U uit het hart gegrepen. Want juist vanavond weet ik mij om-ringd door vele vrijwilligers. Of u nu vrijwilligerswerk doet met ouderen, voor uw vereniging, of voor de hele gemeenschap. Of u het nu doet omdat uw zoon of dochter bij de betreffende ver-eniging sport, uit sympathie voor een hulpbehoevende buurman, of gewoon uit passie voor sport, cultuur of natuur. Wat voor vrijwilligerswerk u ook doet, om wat voor reden dan ook: u vormt zo het fundament van onze gemeenschap. Als burgemeester ontmoet ik bijna wekelijks vrijwilligers. Meestal omdat ik ze tijdens mijn werk ontmoet, bij werkbezoeken of verenigingsjubilea. Soms omdat ze een koninklijke onderscheiding krijgen.

Dat laatste mag van mij nog wel wat vaker gebeuren. Bij deze dan ook mijn verzoek aan jullie allemaal: kijk eens goed rond in je eigen omgeving, binnen de eigen club of vereniging. Wie staat er al tientallen jaren klaar voor elke klus die zich aandient? Bestuursleden, maar zeker ook al die mensen die jaar in jaar uit de avonden en weekenden offeren om de handen uit de mouwen te steken. Vaak zijn dit ook dezelfde mensen. Meld ze bij ons aan, en laten we samen proberen al die gouden vrouwen en mannen door een koninklijk eerbewijs een kroon te geven op al hun werk.

Dames en heren ik sluit af, en dat doe ik door het uitbrengen van een toost. Dat doen we dit jaar voor het eerst met bubbels van onze eigen bodem. Namens het college wens ik U allen een mooi, gezond en gelukkig 2018 toe. En laten we samen drinken op onze mooie gemeente, met al z’n ondernemingszin, z’n sportiviteit, z’n cultuur en z’n prachtige natuur. En op die vele vrijwil-ligers die in al onze dorpen het gemeenschapsleven laten bloeien. Op Berg en Dal.

Mark Slinkman 3 januari 2018

______________________________________________________________

 

Dit bericht werd geplaatst in Amusement, Museum, Organisaties, Tentoonstelling. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s