11 April 2019 FNV Ouderen lezing door de Hersenstichting.

foto’s met Datum linken: http://tinyurl.com/Spaces-link

Klik eerst bovenaan op Datum link: https://whmgipman.wordpress.com

Jac van de Goor lezing kon de FNV Ouderen boeien!

              11 April 2019 FNV Ouderen lezing door de Hersenstichting.

______________________________________________________________

FNV Ouderen bijeenkomst in De Linde:

Bij binnenkomst in De Linde in Groesbeek werd men verwelkomt met Koffie – Thee en een plak Cake, en dat was gezellig aan de tafeltjes. De lezing werd verzorgt door Jac van de Goor die de 35 senioren aardig in zijn greep had. Voorbeelden werden geprojecteerd, en aan de hand daarvan werd elke item getoond en besproken. Rond 15.00 uur was er pauze en kon men genieten van een glaasje. Na de Pauze had Jac het over hersens Training en wat er voor gezonde hersens nodig is. Dagelijks goed bewegen en een gezonde nachtrust zorgen maar ook dat plezier en minder stres het mentaal actief zal bevorderen. Alcohol werd afgeraden, u weet wel  dat o.a. dat dronken jeugd vernielingen aanrichten. Ook Drugs gebruikers brengen veel ellende, ze lopen met messen en pistolen ! Via een serie folders kon men thuis veel nalezen en het geheugen weer opfrissen! Folders kan men ook gratis bestellen bij de Hersen Stichting. Aan de hand van foto’s die vanaf het scherm zijn gemaakt en 2 filmpje krijgt u een indruk van de informatieve bijeenkomst,

Geheugen en vergeten….Tekst van de Hersen Stichting:

Het geheugen is een belangrijke functie van onze hersenen die onmisbaar is voor ons dagelijks functioneren. Zonder geheugen weten we niet wie onze naasten zijn, op welk moment we leven, waar we leven en wat er allemaal gebeurd is in het verleden. Een hersenaandoening kan het geheugen behoorlijk verstoren.

In deze lezing krijgt u meer informatie over de werking van de hersenen en gaan we in op het geheugen. U hoort meer over de verschillende soorten geheugen en de onderliggende neurobiologie in de hersenen.

U krijgt meer informatie over het verschil tussen normale vergeetachtigheid en geheugenproblemen veroorzaakt door een hersenaandoening (zoals dementie). Tot slot krijgt u tips om het geheugen te helpen met zowel interne als externe strategieën. 

Hoe houd ik mijn hersenen gezond?

Onze hersenen zijn belangrijk bij alles wat we doen: van lopen tot onthouden en van emoties tot ingewikkelde denkprocessen. Onze hersenen maken ons tot wie we zijn. Maar gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend: Veel mensen krijgen gedurende hun leven te maken met een hersenaandoening.

Gelukkig is er ook goed nieuws. U kunt zelf veel doen om uw hersenen in een zo goed mogelijke conditie te houden. Zoals voldoende slaap, regelmatig bewegen en een gezonde voeding. Daarnaast is het belangrijk om de hersenen uit te blijven dagen.

U krijgt tijdens de lezing Hoe houd ik mijn hersenen gezond meer concrete tips. Hoe eerder u daarmee begint, hoe groter de kans dat ook uw hersenen tot op hoge leeftijd actief blijven.

Hersenletsel en de gevolgen

De hersenen regelen ons gedrag en onze persoonlijkheid. Als door een hersenaandoening schade ontstaat in de hersenen kan dat grote impact hebben op het dagelijks functioneren. De veranderingen in iemands denkvermogen, emoties en gedrag worden de ‘onzichtbare’ gevolgen van hersenletsel genoemd.

Toch zijn dit vaak de meest ingrijpende en moeilijkste veranderingen. Wanneer blijkt dat door een hersenaandoening iemand nooit meer ‘de oude’ zal worden heeft dit niet alleen impact op de getroffene, maar op alle naasten. Het zet uw leven en dat van uw dierbaren op zijn kop.

In deze lezing krijgt u meer informatie over  de werking van de hersenen. We bespreken de oorzaken van hersenletsel, zoals beroerte en traumatisch hersenletsel na bijvoorbeeld een ongeval. Vervolgens worden de gevolgen en de impact op het dagelijkse leven toegelicht. U ontvangt tips hoe om te gaan met deze veranderingen als gevolg van hersenletsel, voor zowel uzelf als uw omgeving.

Puberhersenen in ontwikkeling

De puberteit kan een hoop onzekerheid en verwarring met zich meebrengen. Voor pubers zelf, maar ook voor hun ouders. Want hoe ga je om met een kind dat zich de ene keer heel volwassen gedraagt en de andere keer juist niet?

Het gedrag van pubers kan voor een groot deel verklaard worden door de ontwikkeling van hun hersenen. De volledige ontwikkeling van de hersenen is een intensief proces dat al ver voor de geboorte begint en doorloopt tot tenminste het 25e levensjaar. In de puberteit maakt die ontwikkeling een cruciale fase door. In deze fase is de communicatie tussen verschillende hersengebieden nog niet in balans. Bovendien verandert hun slaappatroon, ook als gevolg van de ontwikkeling van hun hersenen. Daarbij zijn er verschillende hersenaandoeningen die juist in de puberteit tot uiting kunnen komen.

De lezing is interessant voor ouders en docenten. U krijgt tijdens de lezing Puberhersenen in ontwikkeling meer inzicht over wat er gebeurt in de hersenen van pubers. Ook ontvangt u praktische tips die u kunnen ondersteunen.

Reacties uit eerdere lezingen:

“Interessante leerzame lezing. Goede duidelijke en leuke spreker. Iedere vraag werd goed beantwoord. Iedereen was heel tevreden’, zegt Zij Actief Genhout over de lezing Geheugen en vergeten.”

“Onderhoudend, duidelijk, humoristisch en prikkelend. Iedereen vond het interessant en leuk’zegt FNV Senioren over de lezing Hoe houd ik mijn hersenen gezond?”

______________________________________________________________

Welkom door de FNV.

Informatieve Afbeeldingen !

11 April 2019 FNV Ouderen lezing door de Hersenstichting – Album 1

https://1drv.ms/f/s!AtFLchdsVFFih6QxU002Nrap3T-6_w

______________________________________________________________

Gezond eten voor gezonde Hersenen.

11 April 2019 FNV Ouderen lezing door de Hersenstichting – Album 2

https://1drv.ms/f/s!AtFLchdsVFFih6RCH7mKc0FnK_cYXA

______________________________________________________________

Bekijk de Filmpjes op Volledig scherm.

11 April 2019 FNV Ouderen lezing door de Hersenstichting – Film 1

https://youtu.be/iFp74XLOCU0

______________________________________________________________

11 April 2019 FNV Ouderen lezing door de Hersenstichting – Film 2

https://youtu.be/IsRxLqKFM-4

______________________________________________________________

11 April 2019 FNV Ouderen lezing door de Hersenstichting – Film 3

https://youtu.be/PTbXz-dd238

______________________________________________________________

https://www.fnv.nl/lidmaatschap/voordelen-van-het-lidmaatschap?formstep=contributie

https://www.fnv.nl/cao-sector/senioren

https://www.fnv.nl/cao-sector/senioren/seniorengroepen

Folders aanvragen:

Bij de Hersenstichting kunt u ook folders aanvragen: Hersenen en training – Hersenen en voeding en Vitale hersenen.

https://www.hersenstichting.nl/

______________________________________________________________

31 Maart is het Huis der Geschiedenis bezocht:

https://whmgipman.wordpress.com/2019/03/31/31-maart-2019-huis-der-geschiedenis-en-naar-de-waalkade/

https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/

Expo Voorwaarts tot 1 Mei 2019

https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/activiteit/expo-voorwaarts-geschiedenis-van-de-vakbond-in-nijmegen/

______________________________________________________________

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en welzijn, Organisaties. Bookmark de permalink .