Decoupeerzaag aanpassen en er mee figuurzagen

https://whmgipman.wordpress.com/2008/04/30/rubrieken-2010-in-overzicht/

Scrollen met de muis overzicht:     https://whmgipman.wordpress.com/

Modelbouwtips rubriek:

http://www.hoppenbrouwer-home.nl/modelvliegen/tips/index-tips.html

_____________________________________________________________

 Doe meer met uw Decoupeerzaag!  ( Voor de gevorderde Modelbouwer )

 De Decoupeerzaag onder een blad gemonteerd geeft meer mogelijkheden. En als er ook ijzerzaagjes uit de grote ijzerzaag beugel worden gebruikt is de zaagsnede dunner dan de originele Decoupeerzaagjes en kan men kiezen voor zaagjes van 24 en 32 tanden per Inch. Zelfs kunnen ijzerzaagjes ook smaller worden gemaakt door net achter het verharde gedeelte materiaal  weg te zagen, zodat er een zaagje van 3 mm overblijft.  Als de zaagjes uit een grote beugel in 2 gedeelten wordt gemaakt, kunnen er dus aan beide gedeelten het passend gedeelte voor in de decoupeerzaag worden gemaakt.  Omdat de slag van een Decoupeerzaag maar enkele centimeters is…..kan vanwege het botte gedeelte en weer een nieuw passend gedeelte worden gemaakt……wellicht totaal 3 keer !

Als de zaagjes aan onderzijde worden aangepast volgens de voet originele zaagjes   zullen die passen in de Decuopeerzaag. Heeft men een Decoupeerzaag waar   het zaagje met een schroef moet worden vastgezet, dan is dat het handigste.  In andere gevallen zal de Decoupeerzaag makkelijk onder het plateau  kunnen worden gehaald.Het basis principe voor onder lagering van de de ijzerzaagjes komt uit het modelbouw dubbeldekker project waar puntoogjes gemaakt moesten worden voor de staaldraden. Zie de URL hier onder:   Puntoogjes project, onderlagering zaagje:

http://www.hoppenbrouwer-home.nl/ikarus/tip9.htm

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Op einde van het 3mm zaagje wordt er en messing busje van uitwendig 4 mm geschoven.  Door draadjes uit een schemerlamp snoer te wikkelen om het zaagje, tot die strak past  in het buisje, kan met een soldeerbout het tin in het buisje kruipen!

Voor principe tekeningen boven lager

Overzicht modelbouw tips:  

http://www.hoppenbrouwer-home.nl/ikarus/tips.htm

Tip over de Decoupeerzaag:

tip23af1[1]

http://www.hoppenbrouwer-home.nl/ikarus/tip23.htm

Het basis idee voor de figuurzaag opstelling is het blokje!

http://www.hoppenbrouwer-home.nl/ikarus/tip9.htm

Verder zijn recent nog wat foto’s gemaakt van de uitbreiding.
Het sterke punt is dat er een schuivend plateau is gebruikt.
In dat plateau zit een lange sleuf waar het ijzerzaagje net vrij kan bewegen. Voor de gewinterde modelbouwer is het nabouwen niet moeilijk, en kunnen betere oplossingen zelf bedacht worden!

Aangepast 24 Maart 2013

IMG_2094 (Large)

Met een hulpklem kan het gedeelte breedte worden ingesteld worden. Tegen de zijkant het hulpstuk voor los en vast draaien van het ijzerzaagje uit een grote ijzerzaag beugel. Rechts ziet u een handvat met daarin een Messing buis gemonteerd. In die buis zit een gedeelte van een Inbus sleutel, zo kan de zeskant schroef in de decoupeerzaag los en vast kan worden gedraaid voor het zaagje te vervangen.

IMG_2096 (Large)

De Beugel kan omhoog of lager ingesteld worden.  Zie een heel zaagje achter op de beugel, de beugel moet omhoog kunnen om materiaal aan de binnenkant te kunnen zagen. Zo worden er eerst 3 mm gaatjes achter elkaar geboord in het materiaal …en dan een sleufje gevijld waar het zaagje doorheen kan !

IMG_2097 (Large)

Zagen van gedeelten uit een plaat Aluminium

IMG_2098 (Large)

Hulpstuk voor schuin stellen op   15-30-45 graden.

Aanvulling hier op 25 Januari 2014 vanwege veel bezoek aan deze rubriek !

IMG_7491 (Large)

Het ijzerzaagje loopt tussen 2 lagers en een druklager welke gemonteerd zijn op de beugel, het zijn 10 mm lagers vastgezet met M3 boutjes.

IMG_7492 (Large)

Onder het schuivende gedeelte is een blokje aluminium gemonteerd met daarop 15 mm lagers welke zijn vastgezet met M4 boutjes.  Op het blokje zit een ijzeren plaatje waar de onderkant van het schuivende gedeelte strak overheen loopt,  zo is er meer steun en geen trillend lawaai bij zagen !

IMG_7493 (Large)

Hier ziet u de achterzijde van de beugel, als die weer naar onderen gedraaid wordt

valt het gat in het schuine plaatje over een kop van een boutje.

IMG_7495 (Large)

Hier ziet u de oude AEG Decoupeerzaag welke al jaren onder een 3mm aluminiumplaat is gemonteerd. In de laagste stand van de pendel komt het boutje recht tegenover het buisje waardoor weer een lang messing buisje gaat met in de kop een zeskant van een inbus sleutel is gemonteerd.

IMG_7496 (Large)

Op het schuivende gedeelte is een U profiel gemonteerd met daaronder een gemaakte gradenboog. Zo kunnen schuine onderdelen worden gezaagd.

IMG_7497 (Large)

Zo kunnen schuinten worden gekozen van 15 – 30 – en 45 Graden.

Met het smalle ijzerzaagje en fijne tanden en hulpstuk rondzagen deze bol.

Hier boven: Dat was een goede oefening van in elkaar zetten.

IMG_7498 (Large)

Voorbeelden van uit Plexiglas gezaagde onderdelen…….zie ook hier onder:

http://fotoalbum.seniorennet.be/Spacerman/lees_standaard_voor_beter_lezen

Meer rubrieken staan er op Seniorennet.be   Google:  SPACERMAN

Zo zaag ik ook veel onderdelen voor mijn lange statief waar een tuimelaar op gemonteerd zit gemaakt van gezaagde strips welke als een U over elkaar vallen. Er is een onderdelen rubriek gemaakt waar diverse gemaakte onderdelen zijn te zien:

http://fotoalbum.seniorennet.be/Spacerman/fotos_maken_op_grotere_hoogte_/miniatuur_alle_fotos

Deze Rubriek al bekeken en onderwerp: Decoupeerzaag aanpassen: 

tip23af3

Ijzerzaagjes uit de grote ijzerzaag beugel kunnen net achter het verharde gedeelte zo worden uitgezaagd dat er een figuurzaag gedeelte overblijft! Hierboven een origineel zaagje bewerkt. Om het smalle zaagje is er dun koperdraad gewikkeld en een messing buisje er overheen geschoven en vastgesoldeerd.  In een passend messing buisje schuift het dunnere buisje als lagering.

Vul in Google in:   Spacerman   ( U ziet daar meer onderwerpen )

Hier al enkele gezaagde onderdelen:

IMG_3712

Meerdere onderdelen uit een hoekprofiel zagen is zo gebeurd.

IMG_3713

Handige strookjes om linnen schuurpapier fijn en grof op te lijmen, wat dacht u van fijn linnen om de nagels te onderhouden!

IMG_2964 (Large)

De Canon G1X kan alleen met een drukknop het filmen starten. Daarom is er een hulp onderdeel gemaakt waardoor via een hevel en o.a. een touwtje het knopje bediend kan worden. Dat is nodig omdat vaak ruim een meter boven het publiek het filmen gestart wordt!

knip 3988

Ook dit onderdeel is met de aangepaste Decoupeerzaag gezaagd. De ruimte waar het klepje zit, zijn er eerst enkele gaten van 3 mm naast elkaar die met een vijltje open is gemaakt. Door de beugel omhoog te zetten kan het plaatje over het zaagje heen en nadat de beugel weer naar onderen staat de rest uitgezaagd worden. Het plaatje rechts van de hevel kan in opening voor de draagriem gehaakt. Doordat er een sleuf is gemaakt kan er geschoven worden over het vaste camera draad draadeind. 

IMG_9802 (Large)

22 December 2015 Om ook via de afstand bediening voor de Camera ( Zender en Ontvanger uit een model auto van 17 Euro ) is er een Modelbouw Servo gebruikt waaruit de elektronica  is verwijderd als mede de begrenzing nokken, dus de uitgaande as kan links en rechts blijven draaien. De Servo kan de hevel aansturen, en de Camera aan en uit zetten. Als de Camera aan is kan de hevel op het knopje voor filmen drukken, de hevel vrij van het knopje en weer  op het knopje drukken om filmen te stoppen, meestal gebruik ik dan op de afstand bediening de knop voor foto maken, dan stopt het filmen ook en kan weer op de knop foto maken worden gedrukt, dan is er ook een foto van de filmen plaats !

Mal

Een mal maken voor doken in kopse planken is maar even zagen.

Schild

Schilden voor Deurklinken  worden vastgezet met patent bouten.

Doordat de schilden een rand hebben zullen door de patentbouten te strak worden vastgezet ingedrukt worden. Dat is te verhinderen door een passend plaatje ter dikte van de opstaande rand.  Gaten voor de patentboutjes in de deur worden vaak te groot geboord, daardoor kan het schild verschuiven. Ook lopen de patentboutjes door deurkruk bewegen los en raken soms kwijt!  Dat is weer op te lossen door met een kniptang 5 mm van de rand een deuk te maken, bij vastdraaien zal de patentbout moer na 5 mm moeilijk draaien en later niet meer los lopen !

getimage2CA9VKJUL

Het zagen van profielen strips en smalle stroken voor een draaimechaniek De Camera  is een ongebruikte EOS spiegelreflex.

getimage2CA5PFO29

Zagen van Printplaat en de beveliging rand van het mechaniek. Op de printplaat zijn cirkels met een tandarts boortje gemaakt, op de baantjes lopen sleepcontacten waardoor het mogelijk is de stroom voor het stuurmotortje uit de ontvanger batterij  te gebruiken en zo zonder problemen draadloos de camera 360 graden links of rechtsom te laten draaien.

Ronddraai in de St Stevenskerk:  http://www.youtube.com/watch?v=_qWNPeEs6ZI

getimage2CAMFHZAD

Lange strip aluminum voor tuimelaars voor het 4 meter lang statief.

Zondags vrij wandelen op de oversteekbrug:   http://youtu.be/uK70LD8UkyU

getimage2CAPX7HD9

Een 6mm draadeind kan via een aangepaste moer tegen doordraaien.

getimage2CAWPC2YW

Onderdelen gezaagd met de aangepaste decoupeerzaag.

Het genoemde lange statief is vaak gebruikt op evenementen……zie de recente rubrieken. ( Zoals de Vierdaagse Nijmegen en de stasbrug. )

https://whmgipman.wordpress.com/2013/07/11/vierdaagse-nijmegen-2013-in-vogelvlucht/

https://whmgipman.wordpress.com/2013/11/23/23-november-2013-opening-stadsbrug-nijmegen-in-vogelvlucht/

https://whmgipman.wordpress.com/2013/12/01/1-december-2013-oversteek-en-lentse-kant-in-vogelvlucht/

*******************************************************************************

Sinds Mei 202o Gebruik ik een 3 been statief waarin mijn Leifheit eenbeenstatief van 4 meter ingeschoven wordt. Onder het statief zit een koppeling die op het draaiende gedeelte komt. Omdat het statief met kleine speling door het 3 beenstatief kan draaien is het geheel goed stabiel. Voor onder het plaatje zijn er wiggen gemaakt om het plaatje via de 2 waterpasjes ook goed horizontaal te krijgen. Het statief heeft ook een waterpas net onder de Camera en op het onderste vast gedeelte van het statief. Zo zijn er al meerdere 360 graden filmen gemaakt.

_____________________________________________________________

Dit bericht werd geplaatst in Hobby's, Modelbouw, Modelbouw Tips. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie