8 Februari 2023 Herdenking Rijnlandoffensief in Groesbeek

____________________________________________________

Foto’s met Datum linken: http://tinyurl.com/Spaces-link

Klik eerst bovenaan op Datum link: whmgipman.wordpress.com

Ook aanvullende info op mijn Facebook: https://www.facebook.com/wil.gipman

____________________________________________________

Stilte moment bij de Herdenking:

__________________________________________________

Herdenking Rijnlandoffensief De laatste grote Geallieerde aanval in West-Europa aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op woensdag 8 februari herdacht de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden de start van het Rijnlandoffensief op 8 februari 1945. De herdenking kent dit jaar een gevarieerd programma rond het thema ‘Inheemse soldaten’. Om 14.00 uur start het programma van de jaarlijkse herdenking op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg te Groesbeek. Hierna wordt om 15.30 uur bij De Wolfsberg aan de Mooksebaan, buiten bij de parkeerplaats een plaquette onthuld. Belangstellenden zijn deze middag bij beide ceremonies van harte welkom. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan een tijdelijke expositie over inheemse soldaten in het Canadese leger. De expositie zal vanaf 8 februari te zien zijn in de bibliotheek Groesbeek OBGZ aan de Kloosterstraat 13. Dat het thema ‘Inheemse soldaten’ is gekozen heeft een goede reden. Een jaar of 7 geleden meldde de Canadese Janet Love Morrison zich in Groesbeek. Zij volgde de voetsporen van haar vader, Ewen Morrison, die 22 maanden in het Canadese leger diende en zodoende in de kerstperiode 1944 in de omgeving van de Wolfsberg in Groesbeek was. Uniek is het verhaal van zijn innige vriendschap met een inheemse soldaat in zijn regiment tijdens zijn diensttijd. Ewen vertelde de opgroeiende Janet niet veel over de oorlogshandelingen die hij meemaakte, maar des te meer over deze speciale vriendschap. Janet kwam zo veel te weten over de inheemse cultuur, hun gebruiken en omgang met de natuur. Inheemse soldaten werden ook binnen hun eigen eenheid vaak gediscrimineerd en was hun veel voorkomende rol van scout (verkenner) niet zozeer gebaseerd op vaardigheid maar meer een kwestie van het opdraaien voor gevaarlijke klussen. Janet, die tot voor kort Engels gaf in een van de Indiaanse reservaten in Canada, heeft de verhalen van haar vader opgetekend in het boek “The Hawk and the Hare” dat begin volgende maand officieel in deze regio wordt gepresenteerd. Janet Love Morrison heeft de herdenking en de onthulling op woensdag 8 februari bijgewoond omdat ze van haar vader verhalen had opgetekend in het boek: The Hawk and the Hare wat ze heeft geschreven, dat boek zal binnenkort in deze regio wordt gepresenteerd. ijdens de plechtigheid legden een aantal kinderen van de Basisschool Adelbrecht-Windekind zelfgemaakte herinneringstenen op het kerkhof, voorafgaande aan de kransleggingen. ( Zie filmen) Ook lazen twee van hen een Engels gedicht voor. Kransen werden o.a. gelegd door loco burgemeester Erik Weijers van de gemeente Berg en Dal, de ambassadrice van Canada, Her Excellency Ms. Lisa Helfand, de burgemeesters van de Duitse plaatsen Kleve, Wolfgang Kebing en Kranenburg, Ferdie Böhmer, Janet Love-Morrison en anderen. Muzikale medewerking werd o.a. verleend door Batavorum Pipes and Drums en Theo Jetten, Bugler, alsmede het Heijens koor Nèj Hèjs.

.

_____________________________________________________

Herdenking Canadese Erebegraafplaats:

Welkom door Jeanne Melchers – Introductie door Herman Wijnhoven – Lied: Mein Heiland Herr und Meister – Toespraak Dr. Mathilde Roza – Muziek: The Green Hills en When the Battle is over – Toespraak: Frank van Duin – Presentatie: Leerlingen van de Basisschool Adelbrecht : Windekind. Last post – Moment van Stilte – Rouse door Theo Jetten, Bugler. Krans Legging op afroep. _ Volksliederen : O Canada , Jojful, Jojful, We Adore Thee. Act of Remembrance, Allen zingen.

Onthulling Plaquette : De Wolfsberg  aan de Mooksebaan:

Welkom door Jeanne Melchers – Smudding door Joel Pedersen – Muziek door Highland Cathedral – Woord door Janet Love Morrison – Muziek: Mountain Rose – Onthulling door Janet Love Morrison en Joel Pedersen – Muziek: On Th Road to Passchendaele – Overweging door pastoor Aloys van Veldhoven – Volkslied:  O Canada – Act of Remembrance – Afsluiting door Jeanne Melchers.

_____________________________________________________

Naar de 3 Albums:

_____________________________________________________

Het is nog vroeg voor het Programma:

8 Februari 2023 Herdenking Rijnland Offensief – Album 1

https://1drv.ms/u/s!AtFLchdsVFFijvYLWTu2fpbFNsKsMw?e=HQPTWS

______________________________________________________

Bij het restaurant De Wolfsberg wacht men op de Lezingen.

8 Februari 2023 Herdenking Rijnland Offensief – Album 2

https://1drv.ms/u/s!AtFLchdsVFFijvYdaB0Ymx_RpiMc1A?e=ocabpP

____________________________________________________

De Onthulling van de Plaquette met Links Janet Love Morrison en daarnaast Joel Pedersen.

8 Februari 2023 Herdenking Rijnland Offensief – Album 3

https://1drv.ms/u/s!AtFLchdsVFFijvYvfvGBczeivV9Yng?e=KESIzW

_____________________________________________________

8 Februari 2023 Herdenking Rijnland Offensief Film 1 en 2

______________________________________________________

8 Februari 2023 Herdenking Rijnland Offensief Film 3 en 4

_______________________________________________________

8 Februari 2023 Herdenking Rijnland Offensief Film 5 en 6

_______________________________________________________

8 Februari 2023 Herdenking Rijnland Offensief Film 7 – 8 – 9

_______________________________________________________

8 Februari 2023 Herdenking Rijnland Offensief Film 10 -11 -12

________________________________________________________

8 Februari 2023 Herdenking Rijnland Offensief Film 13 – 14 – 15 – 16

_______________________________________________________

8 Februari 2023 Onthulling Plaquette bij Wolfsberg Film 17 – 18 – 19 – 20

Naar alle herdenking rubrieken:

https://whmgipman.wordpress.com/category/herdenkingen/

Dit bericht werd geplaatst in Herdenkingen. Bookmark de permalink .